Geschiedenis

In Frankrijk telen we al enige jaren de Lichtwortel. We hebben om de oogst te vergemakkelijken een wal opgeworpen van ongeveer 1 meter hoog en aan de voet 2 meter breed. Daarvan oogsten we de Lichtwortel. Na de oogst worden de wortels zorgvuldig geschoond en gedroogd en tot poeder gewreven. Er blijft na de verwerking ongeveer 25% van de wortel over. Voor het bewaren maken we zakjes van turfmolmvezel om het product zoveel mogelijk van straling te vrijwaren. Gaandeweg leren wij meer over de teelt en verwerking van de Lichtwortel. Over enkele jaren hopen wij onze kennis en ervaring over te dragen.

 

De Lichtwortel behoort tot de plantenfamilie van de Dioscorea batata. Een familie met wel 650 verschillende soorten. De Yams is het meest bekend. In Afrika wordt het wel de Broodwortel of Broodvrucht genoemd. De Chinese variant wordt Berg-medicijn genoemd en werd tot voor kort alleen daar geteeld. In vroeger tijden was deze soort daar een belangrijk voedings- en cultuurgewas. Omdat de teelt en vooral de oogst van de wortel zo lastig is, wordt de plant in China alleen nog voor speciale doeleinden verbouwd.
 

Elke plant heeft om te bestaan licht nodig. Er zijn vele soorten licht. De meest fijne lichtsoort is de lichtether. Juist deze lichtether wordt door planten doorgegeven aan de minerale aarde. De Chinese Dioscorea soort, de Lichtwortel, is in staat deze lichtether op te slaan  in haar wortel en niet geheel door te geven aan de aarde. Daarmee is zij een belangrijke plant in een tijd waarin de krachten van het licht via de voeding kunnen worden versterkt in de mens.


Direct nadat Rudolf Steiner tijdens de zgn. “Landbouwcursus” in 1924 de grote lijnen voor de landbouw van de 21steeeuw aangegeven had, vroeg de gastvrouw mevrouw Kayserlink aan Steiner of dat wat hij in deze 8 dagen als grondpatroon voor een werkelijk vitaliserende landbouw gegeven had, voldoende was om in de toekomst de benodigde voedingskwaliteit te leveren. Zijn antwoord op die vraag zou zijn geweest: “nee, op den duur zal in versterkte mate de lichtether in de mens moeten toenemen. Daarbij is dat wat in deze 8 dagen behandeld is over de landbouw de eerste opzet. In de voeding zal de Chinese variant van de Dioscorea familie dat proces in de nabije toekomst kunnen versterken, omdat dat de enige plant is die lichtether in haar wortel op kan slaan”. Nazaten van mevrouw Kayserlink zijn in de dertiger jaren op expeditie naar China gegaan en hebben de plant gevonden. Door de tweede wereldoorlog is dit verloren gegaan. In de zestiger jaren is er een nieuwe actie ondernomen. Het bedrijf “Andreashof” in Ueberlingenn aan het Bodenmeer heeft zich daarin gespecialiseerd. Wij hebben ons uitgangsmateriaal daar vandaan. Wij proberen nu de Lichtwortel  meer toegankelijk te maken.


Waarvoor

De nu eigentijdse mens ontkomt bijna niet meer aan maatschappelijke hectiek en verharding. Zowel op het lichaam, de psyche als de geestelijke vermogens heeft deze stressvolle tijd een verhardende werking. Verkramping, vermoeidheid en stoelgangproblemen zijn maar enkele fenomenen. De Lichtwortel blijkt  met de energie die uit haar vrijkomt tijdens de stofwisseling de krachten te versterken in de mens om deze verhardende tendensen tegen te gaan en een algemeen welbevinden van het organisme te bewerkstelligen. Veel mensen ervaren de Lichtwortel als verjongend.

Lichtether is uiterst subtiel. In een gangbare landbouw “dooft” ook bij de Chinese Lichtwortel snel het vermogen tot opslaan van de lichtether. In de biologisch-dynamische landbouw staat her verzorgen van ethersoorten juist centraal. De biologisch-dynamische bedrijfsvoering is dan ook een voorwaarde voor werkzame Lichtwortel.


Teelt en verwerking

De teelt van de Lichtwortel is vooral lastig omdat zij met haar wortel wel tot 1.50 m diep kan komen. In tegelstelling tot andere wortelgewassen zoals peen, pastinaak en biet, wordt de Lichtwortel steeds dikker naarmate zij dieper komt. De Lichtwortel is pas in het tweede of zelf derde jaar te oogsten. Als in jaar 1 de stengelknolletjes geplant zijn, dan zijn ze na het eerste jaar ongeveer 5 à 10 cm lang. Deze worden uitgegraven en opgeslagen in turfmolm op een vorstvrije plaats. Pas in het derde jaar ontstaat dan oogstbare lengte en enige dikte.

Doordat de wortel heel makkelijke breekt, is het oogsten een zorgvuldige en diepgravende bezigheid. Maar dat is niet alles. De tegenhanger van lichtether is elektriciteit. De elektromagnetische stralingen rond apparatuur “slurpt”de lichtether uit de geoogste Lichtwortel weg. Er kan daardoor geen gebruik worden gemaakt van elektrisch aangedreven apparatuur bij de verwerking, wat betekent dat dit met de hand op ambachtelijke wijze moet worden gedaan. Bij het verwerkingsproces kan alleen materiaal van roestvrij staal worden gebruikt. Alle andere gebruikelijke metalen doen afbreuk aan de kwaliteit. Het bewaren van de Lichtwortel moet ook zorgvuldig gebeuren. Zo ver mogelijk van stopcontacten, mobieltjes, PC’s en elektrisch aangedreven apparatuur. Turfmolm schermt goed af.

Het wordt geleverd in verpakkingen van 60 en 100 gram voor respectievelijk 30 en 45 euro, exclusief verzendkosten.

 

Bestellen en Prijzen

Onze biodynamisch geteelde Lichtwortel bieden we ook te koop aan.
Puur als poeder in gedroogde vorm:
- Kan bij de maaltijd als mespunt per dag genomen worden,
- Deze pure vorm kan ook bijgemengd worden in een huidmasker. Eén afgestreken theelepel (ca 3 gram) per masker. Voor een masker is het aan te bevelen de poeder met een vijzel nog fijner te maken.
- Het wordt geleverd in verpakkingen van 60 en 100 gram voor respectievelijk 30 en 45 euro exclusief verzendkosten.


In elk zakje zit een “heilig boontje” om de Lichtwortel energie bij zich te houden. De naam “heilig boontje” ontleent de boon aan de tekening op de boon.
Bestellen kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bij verzending wordt de Lichtwortel geleverd in afschermende verpakking. De rekening is bijgevoegd.
Bij bestellen via de mail altijd naam, adres en plaatsnaam met postcode vermelden. Gezien de beperkte en experimentele productie is de voorraad beperkt.